APA ITU PEPIAS???

PEPIAS merupakan akronim daripada nama Persatuan Pelajar Islam Selangor Darul Ehsan mana sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Kebajikan Dan Pendidikan Islam Selangor Darul Ehsan.
PEPIAS telah bertapak sebagai penubuhan yang sah pada tanggal 1 OKTOBER 1992 setelah mula bergerak sejak 1971.


PEPIAS berasaskan DUA GAGASAN iaitu KEBAJIKAN dan PENDIDIKAN ISLAM. PEPIAS lebih menumpukan kepada sasaran sekolah rendah dan sekolah menengah. "meluntur buluh biar dari rebungnya".

PEPIAS telah mempunyai 7 cawangan berdaftar yang mana salah satunya ialah PEPIAS Cawangan Bangi yang bertapak di KUIS, Bangi.

Thursday, July 22, 2010

KKPI Selatan


Pada 9-11 Julai telah diadakan Kursus Kepimpinan Pelajar Islam Selangor 2010. Kursus ini telah dibahagikan kepada dua bahagian dan salah satunya bahagian Selatan. KKPI Selatan telah diadakan di Kem Nur Bukit Unggul,Sepang. Kursus ini telah dihadiri seramai 88 orang pemimpin dari 8 buah sekolah. 8 kumpulan telah dibahagikan dimana setiap kumpulan ada 8 orang ahli dengan dibimbing oleh seorang atau dua fasilitator. (Angka 88888 sungguh bertuah ). Fasilitator dan komiti terdiri daripada mahasiswa di daerah Ampang dan Bangi iaitu MMC dan KUIS serta dari pelbagai tempat yang lain.

Berikut beberapa gambar sepanjang KKPI Selatan 2010 yang menggambarkan sepanjang perjalanan program dijalankan :-
Semoga adik-adik KKPI Selatan ini mampu menjadi pemimpin yang berkualiti pada masa akan datang. Mulakan kepimpinan anda di sekolah masing-masing.

Untuk melihat masa depan negara, lihatlah pemuda zaman sekarang!!!
Ayuh! Bangkitlah pemimpin muda sekalian.

Terima kasih yang terlibat secara langsung mahupun tidak. Hanya Allah akan membalas jasa baik anda semua.


diambil dari www.persadapepias.blogspot.com

No comments: