APA ITU PEPIAS???

PEPIAS merupakan akronim daripada nama Persatuan Pelajar Islam Selangor Darul Ehsan mana sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Kebajikan Dan Pendidikan Islam Selangor Darul Ehsan.
PEPIAS telah bertapak sebagai penubuhan yang sah pada tanggal 1 OKTOBER 1992 setelah mula bergerak sejak 1971.


PEPIAS berasaskan DUA GAGASAN iaitu KEBAJIKAN dan PENDIDIKAN ISLAM. PEPIAS lebih menumpukan kepada sasaran sekolah rendah dan sekolah menengah. "meluntur buluh biar dari rebungnya".

PEPIAS telah mempunyai 7 cawangan berdaftar yang mana salah satunya ialah PEPIAS Cawangan Bangi yang bertapak di KUIS, Bangi.

Friday, April 30, 2010

Kwn2 meh dengar cerita.....

Pada suatu hari seorang raja telah digulingkan oleh satu konspirasi dalam kalangn pembesar2 dan menteri.. Raja itu kemudiannya diracun sewaktu ditahan didalam istana. Anak raja yang masih remaja tersebut tidak dibunuh..dikhuatiri rakyat akan bangun memberontak.

Para pembesar dan menteri berpakat untuk merosakkan keperibadian anak raja tersebut agar tidak bercita-cita mengantikan bapa nya. Anak raja itupun diasingkan di kawasan pendalaman, konon nya dgn alasan anak raja itu perlu dilatih untuk menjadi raja pada masa akan datang. Para pmbesar dan menteri berbincang bagaimana untuk merosakkan peribadi anak raja tersebut.. "kita berikan dia makanan yang banyak dan lazat2 supaya anak tersebut akan gemok dan ditimpa berbagai2 penyakit. jika sudah ada obesiti, kencing manis, darah tinggi mana larat dia nak berfikir tntang rakyat. Usahkan jadi raja, tah2 muda2 pon dah mati," cadang seorang pembesar.

Seorang menteri lain memberi cadangan: " kta biarka dia tenggelam dalam hiburan dan keseronokan. kita bekalkan arak, muzik, perempuan supaya dia hanyut dalam dunia tersebut. justeru, pasti dia x berminat nak menjadi raja bahkan rakyat tak boleh mnyalahkan kitajika dia sendiri x berminat nak jd raja..."

Program menghancurkan kredibiliti anak raja itupun dilaksanakan. satu badan khas dilantik untuk membekalkan keprluan yg tlah dirancang kpd anak raja yang msih remaja itu dan pemantauan juga dilakukan.

setelah beberapa tahun para mnteri tersebut teringin untuk melihat perkembangn yg berlku kpd anak raja tersebut...Namun alangkah terkejutnya apabila mndapati anak raja tersebut membesar sebagai seorang yang sihat, kacak, matang dan berwibawa. tidak ada tanda2 yg dia mengidap sebarang penyakit dan hilang semangat.

"Kamu tidak makan makanan yg lazat kami berikan??? "Saya makan. Tetapi sekadarnya," jawab anak raja. "Kamu x minum arak?" tidak sesekali... "kamu tidak tengiur dgn wanita penghibur yg cantik2 disini?" saya menahan diri... "Kamu x suka muzik??" hanya muzik yg membina jiwa dan kesegaran rasa... Para menteri menggelengkan kepala. "kenapa kamu mnolak semua itu??" semua itu akan merosak diri saya, jwb anak raja... "mengapa kamu terlalu berhati-hatidan menjaga diri??" kerana saya sedar saya bakal menjadi raja !!! Seorang raja mestilah sihat, kuat dan dapat kenal yg mana baik ,buruk dan baik untuk menjaga kebajikan rakya jelata.. SAYA DILAHIRKAN UTK MENJADI SEORANG RAJA!!!!....

No comments: