APA ITU PEPIAS???

PEPIAS merupakan akronim daripada nama Persatuan Pelajar Islam Selangor Darul Ehsan mana sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Kebajikan Dan Pendidikan Islam Selangor Darul Ehsan.
PEPIAS telah bertapak sebagai penubuhan yang sah pada tanggal 1 OKTOBER 1992 setelah mula bergerak sejak 1971.


PEPIAS berasaskan DUA GAGASAN iaitu KEBAJIKAN dan PENDIDIKAN ISLAM. PEPIAS lebih menumpukan kepada sasaran sekolah rendah dan sekolah menengah. "meluntur buluh biar dari rebungnya".

PEPIAS telah mempunyai 7 cawangan berdaftar yang mana salah satunya ialah PEPIAS Cawangan Bangi yang bertapak di KUIS, Bangi.

Friday, August 8, 2008

LAWAK PAK PANDIR - fikirkanlah.....

KIPAS
- Ketika menaiki sebuah pesawat Nuri ke sebuah kampung orang Asli di Paloh Inai, Pekan, Pahang, seorang pegawai Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) berkata: "Panasnya dalam helikopter ini ..." Maka menjawablah Pak Pandir yang turut berada dalam helikopter itu: "Mahu tak panas tuan... kipasnya besar... tapi di luar ..."
HANDPHONE
- Satu ketika di kampung Pak Pandir jauh di pendalaman Pahang, seorang pegawai kerajaan melihat Pak Pandir mempunyai handphone... "Wah Pak Pandir... ada handphone... ada coverage ker dekat sini...?" Jawab Pak Pandir: "Sini tak ada, tapi kalau encik mahu talipon saya punya handphone, kasi tau sama saya, saya boleh pergi ke bandar Rompin, sana ada coverage"
PETAI
- Pak Pandir yang menjual petai di tepi jalan berkata kepada seorang lelaki yang bercadang membeli petai itu... "Encik satu longok, RM1 sahaja. Tapi, kalau encik ambil semua, kira murah...RM20 sahaja." Tanya lelaki berkenaan : "Berapa longok semuanya?"Jawab Pak Pandir : "Semuanya 20 longgok ..."
CUTI
- Pak Pandir yang bekerja di sebuah kilang sebagai pengawal keselamatan berjumpa dengan manager minta cuti... "Tuan saya mahu minta cuti seminggu balik kampung, ada urusan keluarga. Bolehkah? Jawab manager : "Cuti seminggu... oklah, saya bagi cuti seminggu. Selepas 14 hari, baru Pak Pandir balik bertugas. Tanya si manager : "Kenapa dua minggu cuti?"Jawab Pak Pandir : "Saya minta seminggu cuti. Tuan bagi seminggu cuti. Jadi dua minggulah ...

No comments: