APA ITU PEPIAS???

PEPIAS merupakan akronim daripada nama Persatuan Pelajar Islam Selangor Darul Ehsan mana sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Kebajikan Dan Pendidikan Islam Selangor Darul Ehsan.
PEPIAS telah bertapak sebagai penubuhan yang sah pada tanggal 1 OKTOBER 1992 setelah mula bergerak sejak 1971.


PEPIAS berasaskan DUA GAGASAN iaitu KEBAJIKAN dan PENDIDIKAN ISLAM. PEPIAS lebih menumpukan kepada sasaran sekolah rendah dan sekolah menengah. "meluntur buluh biar dari rebungnya".

PEPIAS telah mempunyai 7 cawangan berdaftar yang mana salah satunya ialah PEPIAS Cawangan Bangi yang bertapak di KUIS, Bangi.

Wednesday, August 6, 2008

sambungan 35 KUNCI KEJAYAAN SEORANG PELAJAR

- USRAH PEPIAS @ KUIS
- 05 OGOS 2008
- 09.00 - 11.00PM , BT 1114
- ZAFRULLAH BIN ARIS & MOHD SYAMEL BIN YUSOF

Assalamualaikum.. Syukur ke hadrat Illahi dengan limpah kurnia dan inayahnya, pada malam ini ahli PEPIAS KUIS dapat berkumpul lagi bagi menyambung perbincangan tentang 18 lagi kunci kejayaan. Pada malam ini, seramai 30 0rang ahli usrah telah berkumpul tetapi hanya 9 kunci kejayaan saja yang sempat di bincangkan kerana setiap point telah dibincangkan dengan lebih terperinci. Alhamdulillah, setiap point dapat dikupas dan diterangkan agar setiap ahli usrah dapat memahami dengan baik. Walaubagaimanapun, lagi 9 kunci kejayaan akan di sambung pada minggu depan. Antara kunci-kunci kejayaan yang dibincangkan pada malam ini ialah :-
  • Cari kunci diri - Zafrullah & Tirmizi
  • Rancang kerja - Hafiz Mujib
  • Berbicara dengan diri - Amir
  • Terima kekuatan dan kelemahan - Syahmi
  • Sentiasa terkehadapan - Kak Ain, Asmah, Mohd Syamel
  • Permudahkan segala masalah - Fiq
  • Jangan berlengah-lengah - Dila
  • Jadilah seorang yang suka berjaya - Zulkarnain
  • Raikan diri apabila berjaya - Aida

Selain itu, usrah pada malam ini juga turut membincangkan tentang syarat-syarat BERNAZAR iaitu mesti bernazar atas nama Allah S.W.T, Mesti ada saksi dan Bernazar perkara yang baik. Seterusnya perbincangan diteruskan dengan tips untuk mengelakkan atau membuang sikap suka bertangguh. Antara tips nya ialah kita mestilah menjaga waktu solat iaitu mestilah mengerjakan solat apabila masuk waktu solat dan bila ada masa yang terluang, kita mestilah mengisi dengan sebaik yang mungkin (membuat kerja on-time), jangan membuang masa begitu sahaja tanpa sebarang aktiviti yang berfaedah. Kemudian, salah sorang ahli usrah menasihati dirinya dan sahabat-sahabat yang lain agar selalu bermuhasabah diri untuk memperbaiki diri. Antara cara muhasabah diri yang di sarankan ialah sentiasa mengambil wudu' iaitu kita perlulah sentiasa dalam keadaan berwudu' dan selalu mengamalkan SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD S.A.W. Saudara Zafrullah juga menasihati ahli usrah agar mengetahui tugas utama kita sebagai seorang insan di muka bumi ini iaitu sebagai HAMBA ALLAH, KHALIFAH dan DA'IE.

p/s : TIDUR SELEPAS SUBUH MEWARISI KEPAPAAN

TIDUR SELEPAS ASAR MEWARISI KEGILAAN

No comments: