APA ITU PEPIAS???

PEPIAS merupakan akronim daripada nama Persatuan Pelajar Islam Selangor Darul Ehsan mana sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Kebajikan Dan Pendidikan Islam Selangor Darul Ehsan.
PEPIAS telah bertapak sebagai penubuhan yang sah pada tanggal 1 OKTOBER 1992 setelah mula bergerak sejak 1971.


PEPIAS berasaskan DUA GAGASAN iaitu KEBAJIKAN dan PENDIDIKAN ISLAM. PEPIAS lebih menumpukan kepada sasaran sekolah rendah dan sekolah menengah. "meluntur buluh biar dari rebungnya".

PEPIAS telah mempunyai 7 cawangan berdaftar yang mana salah satunya ialah PEPIAS Cawangan Bangi yang bertapak di KUIS, Bangi.

Friday, June 19, 2009

PUBLISITI dan PERHUBUNGAN AWAM

Mungkin terlalu muda untuk berkata dalam hal ini, mungkin juga akan mengurriskan hati pelbagai pihak, namun apa jua yang ingin disampaikan ini bukan nya ingin menunjuk pandai mahupun berlagak tapi atas niat keprihatinan terhadap apa yang berlaku sekarang. Sekiranya salah dan silap harap ditegur dan ditembak setepatnya.

Perkara utama ingin disentuh disini ialah mengenai keterbukaan kita terhadap publisiti. Kami dari Bangi agak bingung kenapa kita tidak mahu mempublisti kita punya Persatuan ini secara meluas. Mungkin benar orang kata niat kita akan terpesong dan lari namun perlu juga kita lihat dari konteks lain. Maksudnya penerimaan masyarakat terhadap kita. Gerakan kita sudah lama wujud namun masih lagi ramai yang belum mengenali kita. Bagaimana kita hendak mendekati masyarakat kalau mereka pun menyebut nama PEPIAS kepada POPIA mahupun PEPAYA atau sebagainya. Mungkin lawak kita dengar tapi sedarkah perkara ini amat berat sekali untuk dipikul. Dakwah kita sudah lama bertapak di Selangor, sekarang tibalah masanya untuk kita membuatkan nama kita bertapak kuat agar dakwah yang kita wariskan ini dapat bergerak siring dengan matlamat yang mahukan tamadun islam terbina semula. Cuba kita lihat rakan-rakan dakwah kita yang lain seperti ABIM dan PKPIM misalnya, nama mereka sudah kuat dan memudahkan segala urusan mereka untuk melakukan amanah yang diberi oleh ALLAH.
Apa yang kami nampak disini ialah bagaimana gerakan ABIM atau PKPIM bila nama sudah kuat dan dikenali. Mudahnya setiap gerakan mereka dalam menjalankan dakwah ini pabila orang atau masyarakat sudah mengenali harakah mereka. Itulah yang kita perlu lakukan juga.

Tidak salah kita cuba nasib untuk meletakkan nama persatuan kita ini dibibir masyarakat supaya mudah apabila mereka mengenali kita dan pastinya akan terlintas di fikiran mereka untuk merujuk kepada kita. Bukan maksud kami, kita perlukan publisiti murahan tapi publisiti dari segi nama dan aktiviti yang kita lakukan. Tidak cukup hanya mempunyai laman sesawang tapi kita juga perlu ada link yang banyak terutamanya dengan syarikat Islam ataupun media-media yang sepatutnya. Terguris nya hati apabila kami yang berkeinginan meletakkan setiap aktiviti yang dianjurkan oleh PEPIAS di tatapan dada akhbar ditentang oleh pelbagai pihak. Niat kami satu sahaja, bukan nya untuk mencari publisiti murahan tapi bagi menapakkan nama PEPIAS ini di hati masyarakat dengan pendekatan aktiviti yang kita lakukan dan agak kukuh di negeri selangor terutamanya. Biar semua orang tau tentang persatuan kita!!! Bagaimana orang nak percaya dengan kita sekiranya mereka tidak mengenali kita? Bagaimana kita nak tolong orang sedangkan orang pun tak dekat dengan kita? Islam lebih mudah didakwah apabila orang mengenali Islam. Itulah fungsinya HIJRAH. Jadi kita juga perlu hijrah dari pendekatan lama ke pendekatan moden. Teringat kata Abg Nizal yang sekarang perlu kita lakukan dalam kerja dakwah ialah kita perlukan laksanakan secara DAKWAH BIL HAL. Melihat keadaan sekarang, kita perlua ikut keadaanya juga. Barulah pendekatan kita gunakan ini lebih efiseien.

Teringat masa kecil dulu, bagaimana kita sewaktu bayi, mak ayah kita bagi nama pada kita. Misalnya nama 'Ahmad'. Pastinya nama itu didaftrkan di dalam Surat Branak kemudiannya ke I.C. Nenek kita atau jiran-jiran kita pasti akan menguar-uarkan nama kita di mana-mana sahaja bila duk sembang atau bergosip. Disitulah orang sudah mengenali kita. Begitulah juga dengan PEPIAS. Mula-mula kita dinamakan pastu didaftarkan. Pastinya selepas itu orang akan menceritakan tentang kita apabila kita sudah publisitkan nama kita. Macam 'Ahmad' tadi, pastinya orang tidak akan kenal dia jika jiran2 yang ziarah dy tidak hebohkan atau publisitikan dy, sama juga dengan PEPIAS. Jadi, apa yang perlu kta buat sekarang?

Publisiti tidak semestinya keluar dalam paper tapi ada pelbagai lagi inesetif yang kita boleh buat. Misalnya uar-uarkan dalm radio atau buat poster mengenai PEPIAS dan edarkan atau edarkan flyer di kawasan perumahan atau sebagainya. Mungkin juga kita boleh menghasilkan produk di atas nama PEPIAS. Tidak silap saya, usul ini ada diperbincangkn sewaktu muktamar yang lalu dan dipersetujui oleh beberapa pihak. jadi tidak salahkan kalau kita laksanakan. Macam mana orang nak hulurkan dana atau bantuan kepada kita kalau kita sendiri tidak tolong persatuan kita ini. Mahukah kita bagi wang kita kepada orang yang kita tidak kenal? Pastinya kita takut unutk memberi. Samalah juga dengan masyrakat diluar sana, pabila kita minta sponsor mahupun dana, pastinya mereka berkita-kira kerana tidak mengenali kita. Jadi susahlah kerja Bendahari Agung kita selepas ini. Haraplah kita hanya pada tabung yang diedarkan setiap kali usrah je. Pastu merungut tiada duit. Pastu merungut lah orang sebut nama kita tidak betul, pastu merungut lah barang tidak cukup, pastu merungutlah ahli tidak bantu persatuan dan macam-macam lagi. Walaupun benda ini tidak berlaku tapi kita perlu bersedia untuk menghadapi kalau ia terjadi.

Setiap cawangan perlulah berdaya saing untuk membantu kita punya persatuan ini. Kita bukan sahaja bantu persatuan ini tapi sebenarnya ia permulaan kita untuk lebih dekat kepada masyarakat. Mungkin kita boleh tiru TV9. Bagaimana permulaan mereka bertapak, mula-mula guna tagline dekat dihati tapi selepas 3 tahun mereka dikenali ,tagline mereka berubah ke di hatiku. Janganlah hanya 2,3 cawangan sahaja yang hidup tapi hendaklah semua bangun dan bergerak sama-sama mencapai matlamat yang kita mahukan. Kehidupan kami PEPIAS di Bangi ini agak meruncing sebenarnya apabila 'budak-budak baru' yang kita tarik ini menyatakan PEPIAS ini persatuan haram. Kenapa? Sebabnya mereka tidak pernah mengenali kita walaupun mereka kebanyakan datang dari negeri Selangor dan sudah didedahkan mengenainya di kampus kami. Inilah padahnya kalau kita ambil enteng dengan perkara ini. Mereka tidak pernah dengar PEPIAS. Mereka takut dengan PEPIAS. Mereka berbelah bagi. Mereka anak Selangor tapi tak pernah pun dengar PEPIAS. Mustahilah kalau anak negeri lain untuk mengealinya juga. Dan kami pasti benda ini bukan sahaja berlaku di cawangan Bangi tapi turut berlaku di mana-mana cawangan.

Jadi, kami sebagai cawangan yang prihatin dengan persatuan ini, mengharapkan pendekatan yang lebih terbuka dari pihak atasan dari segi publisiti dan perhubungan awam. Bukan kami ingin timbulkan kontrovesi mahupun mencari publisiti murahan, tapi inilah yang ingin kami bangkitkan sebenarnya. Kami harap boleh dilaksanakan seperti mana yang di usulkan ini. Bukan hendak melatakkan di atas bahu kami sahaja, tapi kita pikul sama-sama. InsyaAllah apa yang kita hajati pastinya akan terjadi. Mungkin apa yang berlaku pada zaman Rasulullah dan para sahabat tidak sama dengan kita tapi sebenarnya bukan kita perlu kita ikut bulat2 tapi kita contohinya dan buat perubahan mengikut kesesuian selagi tidak melanggar syarak. Kami memohon maaf sekiranya apa yang kami sampaikan ini pasti mengguriskan pelbagai pihak namun hati kecil kami hanya satu iaitu TAMADUN ISLAM mampu dibangkitkan semula. Gerakan dakwah yang kita jalankan dapat bergerak seiringan dengan peredaran masa yang sangat pantas ini. Mungkin selepas ini kita akan mendengar satu nama je persatuan kita ini iaitu PEPIAS bukannya ada yang tersasul sebut POPIAS atau PEPIAP atau KOPIAH atau sebagainya .Sekali lagi kami memohn maaf dan mengharapkan benda ini dapat diperbincagkan di peringkat pusat.

Sekian terima kasih. Nantikan sambungannya lagi. =)

Yang ikhlas
Muzakkir b. Mohamad Noor
Wakil Cawangan Bangi
19.06.2009
6.30 petang


No comments: